Joi, 25-Aprilie-2024, 12:59 PM
Bine aţi venit Vizitator | RSS
BINE ATI VENIT pe RADIO POPAY chat
Principală | Blog | Înregistrare | Logare
Formularul pentru autentificare

Meniu site
noi santem aici
Mini-chat
200
Sondajul nostru
Noteaza site-ul meu
Total of answers: 72
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Calendar
«  August 2011  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
facebook
Căutare
Principală » 2011 » August » 3 » Mituri despre lasatul de fumat
10:21 AM
Mituri despre lasatul de fumat
In medie, fumatorii mor cu 14 ani mai devreme decat nefumatorii, iar pentru jumatate dintre fumatorii care nu se lasa de fumat, cau
Din pacate, ne situam intre primele 50 de natiuni fumatoare, femeile dovedindu-se a fi chiar, inraite. Romancele ocupau in anul 2009, locul 37 in ceea ce priveste raspandirea fumatului, in timp de barbatii se situau pe pozitia 48 intre statele lumii, potrivit „Atlasului tutunului”. De asemenea, in ciuda tendintelor de scaderea a numarului fumatorilor din Europa Vestica, in Romania, in ceea ce priveste fumatul, tot mai multe romance adopta acest obicei.
"Puf Puf Puf! Un singur puf si nicotina ajunge la creier in numai 10 secunde. Eficacitatea ei este uimitoare, iar sistemul de distributie, incredibil de eficient. Nicotina actioneaza direct asupra inimii, schimband frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. In concentratii mari, nicotina este letala, o singura picatura de nicotina pura, pusa pe limba, fiind suficienta pentru a ucide o persoana. Nicotina este atat de "eficienta", incat de secole, este folosita ca pesticid, aflam de pe site-ul Centrului National pentru renuntarea la fumat. Tigarile sunt vehicule foarte eficiente de furnizare a nicotinei si creeaza o dependenta la fel de mare ca heroina sau cocaina. Practic, daca fumezi mai mult de 10 tigarete pe zi, esti dependent de nicotina, scrie acelasi site.
Oamenii incep sa fumeze din diferite motive si multi dintre ei continua sa isi intoxice corpul datorita unor mituri false care sunt perpetuate printre fumatori, scrie WebMd. Cu ajutorul specialistilor de la jurnalul medical, vom descoperi care sunt cele mai comune 8 mituri ce ne impiedica sa renuntam la acest viciu daunator organismului.
Mitul nr. 1: "In general am obiceiuri sanatoase care compeseaza cu obiceiul de a fuma"
Unii fumatori isi justifica obiceiul insistand ca au o nutritie adecvata si ca fac multe exercitii, iar acestea ar fi indeajuns ca sa ii ajute sa isi pastreze sanatatea. Dar nu este chiar asa. Cercetarile arata ca mancatul sanatos si sportul nu sunt suficiente pentru a reduce riscurile bolilor cauzate de fumat. Puteti sa luati o tona de vitamine in fiecare zi, dar acestea nu pot sa compenseze raul pe care il fac tigarile. Tutunul afecteaza fiecare particica din corp, modul de functionare al organelor ca sistem, atrag atentia medicii.

Fumatorii care se orienteaza catre tigari mai slabe, acelea catalogate ca "light" sau "mild" compenseaza inevitabil acest gest, tragand mai multa nicotina in corp fiindca ei inhaleaza fumul cu mai mult nesat. In acelasi timp acestia fumeaza mai multe tigari. Oamenii care fumeaza tigarete usoare mor de cancer la plamani, atacuri de cord sau emfizem pulmonar. De asemenea, nici macar tigaretele care sunt catalogate ca fiind "naturale” sau organice nu sunt mai sigure decat tigarile obisnuite. Tabacul ucide si fara sa adaugi alte substante in tigara.

Mitul nr. 3: "Am fumat atat de mult timp, raul a fost facut"
Cu cat o persoana fumeaza mai mult, cu atat creste riscul bolilor amenintatoare pentru viata. Iar renuntarea la fumat, la orice varsta poate aduce beneficii pentru sanatate. Sanatatea ta se va imbunatati chiar daca renunti la fumat si la 70 de ani, spune, potrivit WebMd, Norman H. Edelman specialist in boli de plamani. Beneficiile lasatului de fumat debuteaza din prima zi in care faci acest pas. Intr-un an de zile riscul sa faci un atac de cord scade la 50%, a mai explicat medicul.
Fumatorii care se lasa de acest obicei inainte de varsta de 35 de ani previn in proportie de 90% riscurile pentru sanatate cauzate de fumat. Un fumator care renunta laviciul sau la 50 de ani isi injumatateste riscul de a-si pierde viata in urmatorii 15 ani, spre deosebire de cei care continua sa fumeze.

Mitul nr. 4: "Sa renunt la fumat este un stres prea mare pentru mine, ceea este nesanatos"
Intr-adevar, renuntarea la tigari este un mare stres. Dar nu exista absolut nicio dovada care sa ateste ca aceasta perioada de stres va avea efecte pe termen indelungat.
De fapt, cercetarile arata ca fumatorii care renunta la obiceiul lor incep sa manance mai bine, fac mai mult sport si se simt mai increzatori in imaginea lor. In general, ei sunt intr-o stare mentala mai buna. De fapt, chiar in timp ce fumeaza, multi consumatori de tigari sunt foarte stresati, ei se simt vinovati din pricina adictiei lor fiindca stiu prea bine ca bugetul familiei este consumat pentru tigari care le cauzeaza in final, probleme de sanatate. Un fumator roman consuma pe luna, cateva sute de lei pentru acest viciu.

Mitul nr. 5: "Kilogramele in plus pe care le voi castiga daca ma las de fumat sunt la fel de nesantoase"
Cand vine vorba despre renuntarea la acest viciu, acesta este motivul cel mai des invocat de catre femei. Dar fumatorii care renunta la tigari nu se ingrasa cu mai mult de 6 kilograme in medie, arata WebMd. Acest risc de a cantari putin mai mult este minuscul in comparatie cu problemele de sanatate provocate de fumat.

Mitul nr. 6: "Mai reduc din tigari..."
Doar sa mai reduci din numarul tigarilor pe care le fumezi zilnic nu este o strategie eficienta ca sa eviti riscurile grave pe care le provoaca tigarile. Chiar daca fumezi mai putin, in final ajungi sa inhalezi aceleasi doze de toxine. Fumatorii care fumeaza mai putin inhaleaza mult mai adanc fumul toxic. Cercetarile arata ca aceasta strategie functioneaza numai in cazul in care reusesti sa reduci treptat tigarile, astfel incat sa renunti definitiv la viciu.

Mitul nr. 7: "Eu fumez, e problema mea. Ceilalti nu ar trebui sa se simta afectati"
Insa nu este adevarat, fiindca tutunul ii afecteaza si pe cei din jur. Fumatul pasiv provoaca de asemenea, pierderi de vieti umane. Este estimat ca, o chelnerita sau un chelner care petrece ture de cate 8 ore pe zi intr-un bar sau club, inhaleaza fum care echivaleaza cu un fumatul unui pachet de tigari, intr-o zi.

Mitul nr. 8: "Am incercat sa ma las o data si nu mi-a reusit. Nu are rost sa mai incerc din nou"
Majoritatea fumaotrilor au incercat sa renunte la tigari de mai multe ori, fara niciun rezultat. Asa ca, daca pana acum incercarile nu au dat roade, nu considerati acest gest ca fiind unul deznadajduit. Oridecateori oamenii incearca sa se lase de fumat, ei invata lucruri importante care ii vor ajuta la urmatoarea incercare. Prima dat este prcatica, a doua oara este tot practica iar a treia sau a patra oara sigur veti reusi.
Nu trebuie sa renuntati fiindca iata, sunt o multime de oameni care, dupa ani de zile de fumat, au reusit sa puna capat unui obicei daunator lor si persoanelor din jurul lor! Confesiunile unor exfumatoari:
"Am fumat aproximativ 12 ani. Asociam intotdeauna fumatul cu o placere pe care nu vreau sa mi-o refuz. Placerea asta mi-a daruit o tuse urata, cateva mici riduri si o gaura constanta in buget. Mi-a fost dificil sa ma las de fumat. Initial am crezut ca totul este psihologic, ca nu sunt dependenta fizic, pana in momentul in care am renuntat la nicotina: plangeam constant si fara motiv, imi era rau fizic si nu imi puteam stapani nervii. Am folosit adjuvante pentru ca ma simteam efectiv prea slaba in fata dependentei. Nu am crezut ca voi reusi. Am reusit… Si in fiecare zi gasesc motive simple sa imi intaresc comportamentul si atitudinea: pielea arata mult mai bine, nu mai put a fum, pot rezista intr-o sedinta indelungata fara sa ma gandesc continuu la pauza de tigara, imi este mai usor sa fac miscare etc. " (Elena)
"Am fumat 11 ani. Ma simt mai bine acum. Asta in mod cert. Cand fumam eram mai nervos, in plus, ma odihnesc mult mai bine. Inainte eram foarte stresat. Am ajuns la stadiul in care pot sa stau lanaga oameni care fumeaza si nu ma deranjeaza si nici nu ma tenteaza atunci cand ii vad”. (Lucian)
"Ma simt mai bine acum ca am renuntat, dupa 3 ani si jumatate de fumat. Pot sa simt ce gust are cafeaua cu adevarat. Ma minteam atunci cand eram fumatoare. Credeam ca o cafea nu are farmec fara o tigara. In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, am observat ca respir mult mai usor. De exemplu, astazi am urcat trei etaje fara sa gafai! In plus, fumatul este fgoarte scump. Il costa in jur de 300-350 de ron pe un fumator care fumeaza 1 pachet pe zi si in weekend 1,5-2 pachete”. (Delia)
Vizualizări: 605 | Adăugat de: radiopopay | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 1
1 Rafael  
0
Owning Chanel designer label hagabdns may be a measure which a lovely lovely lady has fantastic taste in fashions and is no stranger to the latest progress in fashion. It will not represent ones own, these products of course stand the house of more durable quality and design fineness, with businessmen swearing inside their lives because hagabdns might easily exist check of your and therefore widespread start using. The most suitable matter within the manufacturing most typically associated with Chanel purses and purses, and the stores themselves demand to pass accurate quality laboratory tests to ensure that however these are suitable for building up these chicks accessories. It's no surprise that they are at high think not only by fashion designers and celebrated public figures across the globe, but also purveyors considered one of durable manufactured goods that respect so many people of hard wearing fashion and funky chic.

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]
Copyright MyCorp © 2024